dissabte, 6 de febrer del 2010

CALENDARI I ASTRONOMIA (II. Les estacions)

LES ESTACIONS
L’any solar es divideix en les 4 estacions: Primavera, Estiu, Tardor, Hivern.
Actualment la durada de totes les estacions no és la mateixa. La Terra es desplaça en la seva òrbita més ràpidament quan s’acosta al Sol que quan se n’allunya.
Primavera = 92 dies, 18 hores, 29 minuts
Estiu = 93 dies, 15 hores, 12 minuts
Tardor = 89 dies, 19 hores, 55 minuts
Hivern = 89 dies, 00 hores, 11 minuts
* la Primavera comença devers el 21 de març, quan el Sol es troba a l’Equinocci de Primavera o punt Àries (el dia i la nit tenen la mateixa durada)
* l’Estiu s’inicia sobre el 21 de juny, quan el Sol està al Solstici d’Estiu o Tròpic de Càncer (quan el dia és el més llarg i la nit la més curta de l’any)
* la Tardor entra al voltant del 21 de setembre, quan el Sol es troba a l’Equinocci de Tardor o Punt Libra (dia i nit tornen a tenir la mateixa durada)
* l’Hivern arriba devers el 21 de desembre, quan el Sol entra al Solstici d’Hivern o Tròpic de Capricorn (quan el dia és el més curt i la nit la més llarga de l’any)
Al planeta Terra, mentre a l’hemisferi nord és Primavera, al sud és Tardor, i a la inversa.
Passa el mateix quan a l’hemisferi nord és Estiu que al sud és Hivern, i a la inversa.
Ho podem comprovar en les següents imatges del Pol Sud i del Pol Nord, preses per satèl·lits el mateix dia 13-1-02




La causa de la diferència d’estacions entre l’hemisferi nord i el sud és la inclinació de l’eix de rotació de la Terra respecte del pla de l’el·líptica al voltant del Sol.
En el croquis següent veiem com en un hivern a l’hemisferi nord els rajos que arriben a la superfície terrestre ho fan de forma tangencial i han de travessar més gruix d’atmosfera que els que arriben al sud. Això disminueix el seu poder calorífic.


Si la Terra tingués l’eix de rotació perpendicular als rajos del Sol, com apareix al següent croquis, les estacions es distribuirien per paral·lels terrestres i cada regió tindria tot l’any la mateixa estació, que seria més o menys freda segons la seva proximitat al Pol o a l’Equador.